18 Ekim 2015 Pazar

ISTANBUL- KARAKÖY - MAHALO COFFEE SHOP

Karaköy'de bir ara sokakta bulunuyor Mahalo. Şehir gezginlerinin, yürüyerek şehri keşfedenlerin bulabileceği bir yer.

Mahalo'da pazartesi sendromu yaşamazsınız çünkü iyi kahve var. / No more monday madness but a good coffee.

"Arap Cami Mahallesi Söğüt Sokak No:1 Karaköy Istanbul" adresinde bulunuyor. İster Galata Kulesi'nden aşağıya doğru inerek burayı keşfedin istersenizde Karaköyden tünelin biraz ilerisinden yürüyerek gelin.

Cafe'yi dışarıdan gördüğümde ilk kapalı zannedip giriş kapısını aradım ama içeriden müzik seslerini duymaya başlayınca kafamı içeriye uzattım ve açık mısınız sorusunu sormak geldi içimden içeride çalışanları görünce. Güler yüzle ve sıcak bir hoşgeldiniz ile karşılanıyorsunuz Mahalo'da.

İçeri girdiğinizde sıcak bir ortam sizleri karşılıyor. Renkler, oturma düzeni, aksesuarlar oldukça evinizin rahatlığını yaşatacak düzende.

Sipariş vermek istiyorsanız oturmuş olduğunuz masanın üzerinde bir küçük bayrak şeklinde bir uyarı sizi karşılıyor. Üzerinde "Siparişleri kasadan ödemeleri masadan alıyoruz" yazıyor. Bunu okuduğunuz anda oturduğunuz yerden kalkıp kasaya yöneliyorsunuz.

Kasada karşınızdaki duvarın sağ ve sol tarafında içecekler ve yiyeceklerin yazılı olduğu siyah iki menü yer alıyor kolayca siparişinizi verebileceğiniz.

Önce kahvemi Americano olarak sipariş veriyorum ve masama geçip bekliyorum. Çok kısa zamanda kahvem geliyor ve güzel fincanda hazırlanmış kahvemin tadına vararak ortamın keyfini çıkarıyor ve huzurunun  tadına varıyorum.

Bu arada kasada yiyecek önerileri de yapıldı. Protein ağırlıklı bir diet'te olduğum için gördüğüm güzel pasta, çörekler, cheesecake'ler, mozaik kekler, mahalo cup'lar, brownie'lerden kendimi uzak tuttum ama "kinoalı(quinoa) salata" yı önerebileceklerini söylediler. Kahvemi içtikten hemen sonra deneyeceğim ama bu arada notebook' umdan araştırmaya başladığım ve öğrendiğim bilgileri de aşağıda alıntı yaparak paylaşıyorum. Tadını da az sonra sizlerle paylaşıyor olacağım.

Astronotların beslenmesinde de kullanılan, yüksek protein değeri ile dünyanın dikkatini çeken kinoa bitkisi, Doğu Anadolu topraklarına uyum sağladı.

Yüksek protein değeri nedeniyle astronotların beslenmesinde de kullanılmaya başlanan kinoa bitkisi, Anadolu'nun tuzlu topraklarında verimli oldu.  

Güney Amerika'daki And Dağları'ndan getirilerek Ağrı Dağı'nın etekleri olmak üzere pek çok alana ekilen kinoanın hasadı yapıldı. 

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, kinoa'nın son yıllarda yalnızca Türkiye'de değil dünyada popüler olduğunu belirtti.  

Gluten barındırmıyor.

Tan, bitkinin tohumunun buğdayın iki, pirincin ve mısırın da üç kat  protein içerdiğini vurguladı. Tan, bitkinin tohumlarının sarma, dolma, pilav, yeşil salata, kısır, çorba, ekmek ve pastalarda kullanıldığını anlattı.  

Kinoa tohumlarının insan beslenmesi için gerekli tüm amino asitlerin tamamını bulundurduğunu aktaran Tan, proteininde gluten bulunmadığından çölyak hastaları için de önemli bir gıda maddesi olduğunu söyledi.  

Tan, Atatürk ve Iğdır Üniversitesi ziraat fakültelerince TÜBİTAK'a sundukları projeyle kinoanın farklı çeşitlerini Doğu Anadolu 'nun farklı ekolojilerinde ot ve tohum yönünden incelemeye çalıştıklarını söyledi.  

Tan, özellikle Kolombiya, Peru, Venezuela ve Ekvador 'da yetişen 25 farklı kinoa çeşidinin Türkiye'de ekildiğini, bunlardan 23'ünden  başarı sağlandığını belirtti. Tan, böylece ülkenin ve bölgenin yapısına uygun kinoa çeşitlerini belirlemeyi hedeflediklerini bildirdi. 

Anadolu coğrafyası çok uygun 

Kinoanın, Anadolu coğrafyasına uyum gösterdiğine işaret Tan, bitkinin Iğdır'da çok hızlı geliştiğinin altını çizerek, "Kinoa her ne kadar tropik bir ortamda yetişse de 4 bin 500 rakıma kadar verimli olduğu yerler var, bu nedenle bizim bölgemizde de verimli olur" dedi. 

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel de bitkinin tuzlu toprakları sevdiğini, ilk ekiminin 29 Mart'ta yapıldığını kaydederek, şunları söyledi:  

"Iğdır Türkiye'nin en kurak illerinden bir tanesi. Burada tuzlaşma kaçınılmaz. Bu kinoa bitkisi literatürlerde tuzlu toprakları seven bir bitki olarak geçiyor. Projenin başlangıcında bir ayağını Erzurum lokasyonunda bir ayağını da Iğdır'ın tuzlu topraklarında denedik. Bu bitkinin And Dağları'ndan Ağrı Dağı'nın eteklerindeki tuzlu topraklara, Aras Havzası'nın bu tuzlu topraklarında rahatça yetiştiğini gördük."  

Kaynak : 10 Haziran 2015 / Dünya Gazetesi

Bu arada masada ilgimi çeken bir diğer kart da bir mobil uygulama ve kahve içtikçe ücretsiz kahve imkanı sunan bir sadakat uygulaması ve kulüp üyeliği diye belirtmişler. Hemen "apple store" dan "snappcard" uygulamasını indiriyorum ve masadaki karekod'u okutuyorum. Sekiz defa gelip masadaki karekod'u okutmanız sonrası 9. gelişinizde ücretsiz kahve kazanıyorsunuz.

Sonunda "kinaolu salata"yı denedim ve oldukça başarılı buldum. Bundan sonra menüme kinao'yu da eklemiş bulunuyorum ve sizlere de tavsiye ederim.Salata ile servis edilen yağların şişeleri, tuzluk ve karabiberin bir Fuji film şeklinde oluşu ortamda en ince detaylara kadar herşeyin düşünüldüğünü gösteriyor.

Oturduğum süre boyunca mekanda çalan müziklerin playlist'ini ise her zaman olduğu gibi "shazam" uygulaması ile alıp sizlerle aşağıda paylaşıyorum.

1) Joe Cooker - Eye on the prize
2) Joe Cooker - You don't need a million dollars
3) Joe Cooker - You are so beautiful
4) Kawao - Can we be
5) Bo Napoleon - If that's ok
6) Anuhea - Island Inside me
7) Malino - Always be mine
8) The Vitals - Shine
9) Spawnbreezie - Going Nowhere
10) Lion Fiyah - Island Empress

Burada istediğiniz kadar oturup çalışabilir, kitabınızı okuyabilir, arkadaşlarınızla sohbetler, iş toplantıları yapabilirsiniz. Kahvenin tadına varın bir de çıkmadan Mahalo'da satılan ürünlerden almayı unutmayın bir sonraki kahve dükkanında buluşmak üzere hoşçakalın kendinize iyi bakın.



Kinoa'lı (Quinoa) Salata





Blog Arşivi